lørdag den 1. januar 2011

Ny krog fra Owner


Flere af de mere "hardcore" kystfiskere her på Østsjælland har gennem de senere år brugt kroge af typen "Siwash Open Eye", en stærk krog med et stort kroggab, som sikrer en god krogning af fisken. Disse kroge var oprindeligt tiltænkt det amerikanske marked, idet brugen af 3-kroge i mange amerikanske floder er bandlyst. Derfor har det været nødvendigt, at udskifte disse 3-kroge med enkeltkroge, og for at lette arbejdet opfandt man disse "open eye", som let kan monteres på agnen, hvorefter øjet klemmes sammen med en tang.
Den førende producent af disse kroge har i mange år været Mustad, og den blanke krog på billederne er da også den mest populære krog af dem alle, Mustad 9510 X...
Desværre laves denne krog ikke mere, men man kan dog være heldig stadig at finde den i nogle enkelte webshops i USA.
Ulempen ved denne krog, efter min mening, er dens uforholdsmæssigt lange modhage, altså afstanden fra krogspids til modhagens spids. Afstanden mellem disse 2 punkter er så stor, at det kræver lidt hårdere tilslag for at drive krogspidsen ind over modhagen. Til gengæld sidder fisken også fast når den først er kroget med denne krog.

Nu har amerikanske Owner produceret en Siwash Open Eye krog, som tilmed også er forsynet med Owners patenterede Cutting Point krogspids, som forøger krogens evne til at trænge ind i fiskens kæft.
Jeg fik en pakke foræret fornylig (tak Mili), men grundet denne forstyrrende semi-isvinter vi allerede har, så har jeg ikke haft mulighed for at prøve krogene endnu, men det kommer.

Den viste krog er en størrelse 1/0, og den er lige det største til de fleste fiskeri, vil jeg mene. Krogen fås naturligvis også i andre størrelser, men den forhandles p.t. ikke i Danmark så vidt det vides.


Ole Rådhede

7 kommentarer:

 1. Hej Ole

  Den ser spændende ud! Hvad er godstykkelsen sammenlignet med lignende kroge? Er på udkig efter en afløser til Owner Aki, som efter min smag er for kraftig. Har også S-61, men er lidt usikker på om jeg bryder mig om dem (hele tiden i hvert fald)?!

  mvh, Rasmus

  SvarSlet
 2. Hej Rasmus

  Godstykkelsen er en anelse tyndere end AKI og en tilsvarende anelse tykkere end S-61, så det kan være at denne nye krog vil passe dig. Jeg er enig i dine betragtninger angående S-61, den er god, men jeg ville helst nøjes med en krog, der kunne bruges hele året, og det kunne godt blive den nye Siwash.

  /Ole

  SvarSlet
 3. Hej Ole
  Den fås i Sverige, se evt. mit indlæg fra november
  http://teamufling.blogspot.com/2010/11/der-er-liv.html

  SvarSlet
 4. Hej Uffe

  Tak - og godt at se, at der også er noget kystfiskerstof på din blog.

  SvarSlet
 5. Hej Ole!
  Jeg har købt nogen pakker i str 1
  Str 1/0 kan også bruges men jeg vil sige str 1 er perfekt!
  Mvh! Mili

  SvarSlet
 6. Hej Mili

  Jeg tror bestemt også at str. 1 er mere passende til vores fiskeri.

  SvarSlet
 7. Hej alle

  Undertegnede er bestemt også spændt på at få prøvet denne nye Siwashkrog fra Owner.

  I forhold til Mustads Siwashkrog, så har begge kroge deres styrker og svagheder.

  Mustad Siwash har en meget lang krogspids, som man har rig mulighed for at slibe op. Dette er tydeligvis ikke tilfældet med Ownerkrogen da denne jo er udstyret med Cuttingpointspids - slibes der på denne er krogen lige til at kassere.
  Ownerkrogen har kontra Mustadkrogen en markant mindre modhage. Dette kan være både godt og skidt alt efter hvorledes man betragter dette.
  Ownerkrogen er uden den mindste tvivl langt stærkere i godset end tilfældet er med Mustadkrogen - dette er selvfølgelig en fordel. Personligt har undertegnede et par gange oplevet, at Mustadkrogene er blevet rettet ud i en 45 graders vinkel, med tabt storfisk tilfølge.
  Mustadkrogen er som bekendt rustfri, og dét må siges at være et faktum. Ownerkrogen er derimod en overfladebehandlet krog. Og med indgående kendskab til Owners tidligere modeller af kroge, siger min personlige erfaring mig, at disse kan have en kedelig tendens til at ruste.

  Under alle omstændigheder så bliver Owner Siwash formentlig et kærkomment supplement til resten af krogtyperne i æsken.

  Det kan i ovenstående forbindelse nævnes, at de nye Owner Siwashkroge bliver forhandlet hos Sport Dress.

  /Svendsen

  SvarSlet