søndag den 29. april 2012

Flot fisk fra Falster




Kim Pedersen fra Vestjylland har tabt sit hjerte til Falster - i det mindste til fiskeriet dernede, for som de fleste nok husker, så fik han en rigtig flot blankfisk under et besøg på Falster i slutningen af marts.
Det gav naturligt nok blod på tanden, også selv om det er en lang køretur, så i den forgangne uge måtte Kim afsted igen sammen med en makker for at prøve kræfter med Østersøens sildeædere.

Det viste sig at være den helt rigtige beslutning, for under en aftentur lykkedes det Kim at kroge endnu en flot blankfisk på hele 4,3 kilo fordelt på 70 cm, der faldt for et 16 grams Søm i tobisfarven.

Som Kim skriver i sin mail: "Super super fight med mange udløb. Den huggede på et 16 grams søm i tobis farve. Det varmer godt inde i kroppen med de fisk som i har derovre på Sjælland ;-) "

Det er da en fornøjelse, at det kan lade sig gøre at køre helt fra Vestjylland til Falster, og så rende ind i en fisk af den kaliber - 2 gange inden for kort tid! Selv om kystfiskeriet sommetider er svært, så er der ingen der med rimelighed kan påstå, at der ingen fisk er.

Kim og co. fisker med en lidt speciel opsætning med hensyn til krogen på gennemløberen. De bruger ikke bare enkeltkroge, men også små trekroge - nærmere Ken Sawada rørfluekroge, der normalt anvendes til laksefiskeriet i de jyske åer. Begge krogtyper forsynes med lidt dubbing på selve krogen, og i stedet for den obligatoriske perle til beskyttelse af knuden, så bruger de et såkaldt krogstyr, som kan ses på billederne herover. Det er en anordning man bruger i Karup å om natten når der fiskes med rørfluer - men det virker altså også på kysten.
Kim og makker fisker med en lokalkendt når de er på Falster, han har taget ideen til sig med glæde, og han har således præsteret at lande 5 fisk på en aften på den opsætning  - scoren var 2,5 - 2,5 - 3,0 - 3, 0 og 4,5 kilo, mens han desværre måtte vinke farvel til en større fisk på måske 5-6 kilo. Til én mand!

Så det er en opsætning der virker.

Skulle nogen være blevet inspireret til at prøve, så er ideen hermed givet videre.

Jeg har naturligvis noteret mig, at Kim har brugt en OLR Kutling som illustration;-)

Tak for fangstrapporten, Kim - og tillykke med endnu et flot stykke sølvtøj.


Aften/nattur




Er lige kommet hjem fra endnu en aften/nat fiske tur.
Og set over de sidste 2 dage har det været rigtig godt.
Fredag fik jeg 4 stk fra 1.2 til 3kg, og der var rigtig mange fisk samt tobis
Lørdag var lidt mere stille fik 1stk på 2.8kg 61cm

Så alt i alt 2 gode dage :)

fredag den 27. april 2012

Sildeæder fra pontonbåd

Jeg har modtaget en fangstrapport fra Erik Leth, der også bor og fisker på Stevns, ligesom jeg selv. Han fisker i perioder fra sin pontonbåd, hvilket giver ham lidt bedre muligheder for at placere sig i forhold til den valgte fiskeplads.

Således var han forleden på et af sine favoritspots, der har givet lidt fisk på det seneste, og  han placerede sig så han kunne dække overgangen mellem sandrevlen og tangbæltet, der er på pladsen. Han mærkede først lidt "små pilleri" ved blinket helt ude i kastet, men hugget udeblev. Næste kast drillede fisken igen med lidt pilleri, hvorefter Erik satte indspinningshastigheden op, for derefter at lave et spinstop - det udløste hugget, og efter en fight på omkring 10 minutter med 3 lange udløb og en lufttur med efterfølgende bølgeskvulp kunne fisken landes. En flot og velkonditioneret blankfisk på 4,7 kilo og 74 cm med helt løse skæl.

Da Erik rensede fisken dukkede en halvt fordøjet sild op - så det var altså en rigtig sildeæder, som var inde og vende det kystnære miljø.

Erik beretter afslutningsvis, at han endnu ikke er stødt på nogen hornfisk (og de må også gerne blive væk - men det er nok et fromt ønske, der ikke lader sig opfylde). Til gengæld så han den første svale ude over vandet, og det er som bekendt også et sikkert forårstegn.

Stort tillykke til med den flotte fangst.

søndag den 22. april 2012

Det uforudsigelige forår


Det har ,mildt sagt været et besynderligt forår, i hvert fald set fra min ende af fiskestangen. Jeg har som så mange andre lønmodtagere afviklet lidt restferie inden det nye ferieår skydes igang den 1. maj, og det er altid lidt af en dilemmaøvelse når man skal planlægge sin restferie i forårsmånederne. Sådan er det i hvert fald når man er lystfisker, for man kan aldrig helt forudsige, hvornår sæsonen "topper", og sådan blev det bestemt i år.

Vandtemperaturen, der ellers var på vej op i slutningen af marts, fik et gevaldigt dyk nedad igen i april, og i skrivende stund er den stadig kun på 4-6 grader. Det har i den grad indvirket på fiskeriet, for manglen på kystnære fødeemner er markant, og uden kystnære fødeemner ingen eller kun få fisk.

Men for at gøre forvirringen total, så har der i perioder været masser af fisk - og jeg mener virkelig masser, selv om det har været fisk i størrelsen 40-45 cm. De lidt større fisk har der også været nogle af, men ikke samme antal som f.eks. sidste år.

Forleden ramte jeg en dag med, efter min mening, de mest perfekte forhold til en fisketur. Dovent solskin gennem et tyndt skydække, gamle dønninger efter en periode med østenvind, uklart vand og lidt varme i luften.
Der var da også kontakt til en fisk i første kast, da jeg sendte min OLR Tobis ud i suppen, men den blev ikk e hængende. Kort efter var huggede en fin grønlænder min wobler hårdt og kontant, og sådan blev det ved den næste times tid. Senere blæste det igen op fra øst, og pist væk var fiskene.

Men der var fisk under land, og der var mange - langt de fleste var fisk omkring de 45 cm, og jeg krogede ialt 6 af disse fisk i løbet af en time, mens jeg havde kontakt med mindst ligeså mange. 2 kom med hjem til aftensmaden, og den ene havde en 15 cm lang tobis i maven - den anden havde intet spist - og nu blev den så snydt for den tobis den troede den så;-)

Jeg er ikke i tvivl om, at så snart vandtemperaturen når de magiske 7-8 grader, så skal vi til at kæmpe med hornfisken, og så er der for mit vedkommende kun aftenfiskeriet tilbage.

Det har været et underligt uforudsigeligt forår i år.

fredag den 20. april 2012

Endnu en flot overspringer



De der kender Milivoj Saric ved, at han tilbringer rigtig megen tid på kysten, og flid belønnes som bekendt før eller siden, og således også for Milivoj, der har haft en af de bedre dage på kysten. Han trodsede nemlig meteorologernes varsel om østenvind, og fandt en kystplads med god røre i vandet, og dermed også dejligt uklart vand.
Da fisketuren var slut kunne Milivoj gøre regnskabet op med i alt 6 fisk, heraf 5 blanke og en stor nedgænger på ca. 75 cm, som naturligvis blev genudsat. Kronen på værket var imidlertid en flot blank overspringer på 4,5 kilo fordelt på kun 70 cm. Fisken faldt for en 20 grams Bornholmerpil i tobisfarven, og det er den anden fisk Milivoj fanger i den kaliber i løbet af dette forår.

Der er blevet længere mellem fiskene, JA - og der skal virkelig arbejdes for sagen, JA - og især i dette forår, hvor vandtemperaturen fik et dyk på et kritisk tidspunkt, men fiskene er derude, det er nu igen slået fast med syvtommers søm. Men man skal jo selvfølgelig være derude - ganske ligesom Milivoj er det - så skal fiskene nok komme.

Milivoj er altså ikke én af dem der fuldstændig har mistet modet efter at have læst en af de mange "tudetråde" på f.eks. 123nu om manglende fisk - eller snarere manglende evner til at finde fiskene - han klør på og fanger fisk - og det er vejen frem.

Tillykke med endnu en flot blankfisk!

mandag den 16. april 2012

Ørred på italiensk



Jeg har i dag modtaget en mail fra Traficante Gerardo, en italiensk lystfisker, der skriver, at han nyder at følge bloggen på Stevnsfisker.dk mens han drømmer om de flotte fisk vi fanger heroppe. Han har medsendt disse 2 billeder af et par søøredder, som han fangede på spin i fredags, den 13. april, i søen Lago di Stramentizzo i de italienske alper. Fiskene måler henholdsvis 52 cm og 41 cm.

Hvis du vil se mere om denne sø kig da på linket HER

Mille grazie, Gerardo

onsdag den 11. april 2012

Bornholmere på Falster


Martin Liisborg fra Falster havde besøg af de 2 bornholmske lystfiskere, Hans Erik og Jack, i sidste uge, og på den første fiskedag var forholdene perfekte på den valgte plads. Martin udpegede en mørk plet på den lyse sandbund, da denne plet gerne holder en fisk i ny og næ.

Hans Erik var ramt af fiskefeber, og da han allerede havde rigget til lagde han et kast med sin 20 grams kobber Snaps (man er vel bornholmer) ud over pletten. Resultatet udeblev ikke, en fisk huggede hårdt og kontant, og efter en kort fight kunne Hans Erik lande en flot blankfisk på lige knapt 3 kilo. Det må da siges at være okay når man gæster en fremmed plads i en anden landsdel.

De næste 3 timer bød på et forrygende fiskeri med ialt 20 fisk til de 3 fiskere, 7 til Martin, 8 til Hans Erik og 5 til Jack. De fleste fisk var mellem 40 og 45 cm, og de blev alle genudsat på nær den fine fisk, som Hans Erik åbnede ballet med.

De følgende dage skulle der arbejdes lidt mere for sagen for på dag 2 var vandet blankt og stille, men det gav da 5 grønlændere. Dag 3 var forholdene ikke meget bedre, så det blev en hviledag i stedet. Dag 4 var Hans Erik og Jack afsted på egen hånd, da Martin skulle passe sit arbejde, og selv uden deres lokalkendte guide gik det meget godt, for Jack fik ialt 8 fisk med den største på 1,5 kilo, mens Hans Erik måtte “nøjes” med 4 fisk.
Martin måtte således lide den tort at modtage et billede af Jack med fisk mens han passede sit arbejde, men han fik efter fyraften lidt oprejsning, idet han fangede 2 fine fisk på 45 og 50 cm.

Således kunne Martin sende de 2 bornholmske fiskevenner retur til den lille ø i Østersøen med god samvittighed.

tirsdag den 10. april 2012

Den første hornfisk har ramt Stevns

Jeg har fået en mail fra Raymond Holm, der var så uheldig at kroge årets første hornfisk på sin flue i går - på Stevns!
Raymond beretter om flere hårde hug på fluen, uden at fiskene blev siddende, og han syntes det føltes som horn, men han var ikke sikker grundet det tidlige tidspunkt og det kolde vand. Men ak, det lykkedes at kroge et bæsterne, og da fisken sprang fri af vandet var han ikke længere i tvivl - en HORNFISK!!

De der kender mig ved, at jeg betragter hornfiskens årlige indtog som en pestilens - hverken mere eller mindre. Hvor jeg dog bare HADER disse tusindbrødre, som i den grad forstyrrer fiskeriet efter havørred, og i de senere år er jeg i lighed med mange andre begyndt at lægge grejet til side og sysle med andre gøremål når hornfiskenes brudefærd er på sit højeste.

Jeg ved godt, at mange har stor glæde af at fange disse fisk, og fred være med det, bare jeg kan blive fri.

Raymond fik dog også et par fine fisk (havørred forstås) på ca. 50 cm med både tobiser, hundestejler og kutlinger i maven, ligesom der også var en del rejer i det lave vand på fiskepladsen.

Tak for advarslen, Raymond. Jeg begynder at sætte nye batterier i pandelampen, for noget kunne tyde på, at natfiskeriet starter tidligt i år.

søndag den 8. april 2012

Halvvejs status på foråret 2012


Vi er snart halvvejs gennem forårssæsonen, og det har mildt sagt været et underligt forår. For første gang i 2 år har vi ikke haft noget der ligner isvinter, og alligevel havde vi en kort periode med omfattende isforekomster i primært Køge Bugt.
Samtidig fik vi et dejligt og tiltrængt varmefrembrud i sidste halvdel af marts, men desværre gik det hurtigt ned ad bakke igen, med nattefrost og nordlige vinde.

Vandtemperaturen er stadig meget lav, faktisk er den lavere i år end den var sidste år på samme tid, og det er jo tankevækkende med henvisning til, at vi jo var tæt på isvinter sidste år. Faktisk er vandtemperaturen på hele Østsjælland kun 2-4 grader, og nogle steder er den ovenikøbet lavere.
Det smitter naturligvis af på fiskeriet, for når der ikke er nogen fødeemner kystnært, så er der heller ingen havørred.

Alligevel er der i marts og de seneste dage i april fanget en del fisk, og der har til tider været rigtig mange, især de små blanke grønlændere på 40-45 cm har været i overtal, og det skal vi jo glæde os over, for det lover godt for fremtiden.
Jeg har også kendskab til en del fine fisk på mellem 2 og 5 kilo, men der er stadig tale om sporadiske fangster, og det årlige træk af store fisk på mellem 5 og 7 kilo er indtil videre udeblevet, sikkert på grund af de lave vandtemperaturer. Sjovt nok har vi ikke fanget så mange nedgængere i år - faktisk ikke én eneste.

Foråret trækker traditionelt en del fiskere af huse, og det fremgår da også af billedet herover, at fiskepresset på visse pladser er stort. Det er ofte når "jungletrommerne" har fortalt om fangster i et givent område, at man kan se scenerier som dette.

Summen af foråret indtil nu, set fra Stevnsfiskers hjørne er, at det på mange måder har været et lidt skævt forår, for det har ikke altid været lige nemt at finde fiskene, og når man har fundet dem har der været mange, men forholdsvis små fisk. Forventningerne til dette forår har også været store, da vi undgik isvinteren for første gang i 2 år, men vind og vejr har i perioder drillet, og den lave vandtemperatur er den store hindring lige nu.
Men fiskene er der, og når vandet bliver varmet lidt af op af forårssolen og de mildere vinde, så vågner det kystnære miljø, og dermed også havørreden.

Fortsat god påske.

søndag den 1. april 2012

9 fisk på under en time

Jeg fik forleden en mail fra Jonas Steenbuch Krabbe, der kort beretter, at han var på klintekysten i starten af januar måned, på en dag med perfekte forhold som uklart vand med god bevægelse og let regn, samt en vandtemperatur på 5 grader.
Jonas fik 9 grønlændere på under en times fiskeri, og alle fiskene huggede hårdt og kontant på en OLR Tobis i ambulance/sort, ikke noget med "pufferi" og behov for spinstop - bare lige på og hårdt, beretter Jonas.

Det glædelige er ikke bare at fiskene er taget på en hjemmelavet wobler, men i særdeleshed, at det kan lade sig at gøre at fange 9 fisk i løbet af en time. Det lover godt for det fremtidige fiskeri.