tirsdag den 3. marts 2015

Tillykke med de 75 til en af de store


Ét af de helt store navne inden for dansk kystfiskeri efter havørred er netop fyldt 75 år - navnet er Hansen - Henry Hansen, ophavsmand til gennemløberne Sømmet, Fladbukken og Skruen, blot for at nævne de mest kendte.

Henry støbte sine første gennemløbere i midten af 70´erne, nemlig Trutta og Henry nr. 1, som begge laves den dag i dag, primært som P & T agn i den lettere ende. 

Henry var i 1970-1980 en habil dartspiller, og har blandt andet vundet adskillige stævner og nogle DM´er. I slutningen af 70´erne fik Henry arbejde som tømrer i Holland, og han tog dartspillet med sig og fik i løbet af sit udlandsophold spillet nogle opvisningsstævner sammen med datidens store dartstjerne, John Lowe, så måske har Henry en andel i, at Holland i dag er en stormagt når det gælder dart.

Da Henry var kommet hjem til DK igen, i 1981, opfandt han den navnkundige gennemløber Sømmet, som de fleste kystfiskere enten har i æsken, eller i det mindste har hørt om. Sømmet er sidenhen efterfulgt af den ligeså velkendte Fladbuk, som også har rigtig mange flotte og tunge havørreder på samvittigheden, ikke bare på Stevns, men i hele landet. 
Sidste skud på stammen fra Henry Hansen er Skruen, som kom på markedet i 2011.

Henry fik, på trods af succesen med sine gennemløbere, aldrig beskyttet disse mod kopiering, og både Sømmet og Fladbukken er blandt de mest kopierede gennemløbere i dag - desværre, for den omfattende kopiering har altid været en kilde til irritation og ærgelse for Henry - og ganske forståeligt. Alligevel er det lykkedes Henry at være i branchen i 40 år, og kun få har som ham sat et så markant aftryk på kystfiskeriet efter havørred.
Skulle nogen være i tvivl, så er et originalt Henry Hansen produkt forsynet med et indstøbt H - og deraf navnet H-Pirken, som Henrys firma hedder.

Jeg har selv en håndfuld af Henrys gennemløbere, og de har gennem tiden givet mig mange pæne fisk. 

En af de seneste fisk, som lod sig lokke af en Henrys gennemløbere, nemlig Skruen i en 20 grams udgave er fisken på billedet herunder - en blank skønhed på 3 kilo, fanget i på Stevns i sidste uge af Jimmy fra Sport Dres i København.


Tillykke med fødselsdagen, Henry! Og tak for mange gode gennemløbere til folket langs Danmarks kyster.

1 kommentar:

  1. Der skal lyde et STORT tillykke med de 75 år til Henry her fra.
    Ligeledes et tak for en masse godt endegrej til kysten, som der helt sikkert er rigtig mange, der har nydt godt af i forbindelse med mange fangster... det har undertegnede ihvertfald gjort :O)
    Der kan ingen tvivl være om, at Henrys diverse stykker endegrej gennem tiden, har været med til at skabe de grundlæggende elementer for meget af det endegrej vi ser idag.

    Mvh Jan Svendsen

    SvarSlet