tirsdag den 28. oktober 2014

Blanke fra Møn


Jesper Mortensen har sendt mig en fangstrapport fra Møn:

Hej Ole

Vi var tre mand fra Vestsjælland der havde valgt at bruge søndag eftermiddag på Møn.
Fiskeriet startede kl 14.00 i alt for stille vand. Da vi havde affisket de 500 m kyst der plejer at give fisk måtte vi indse, at det nok blev en dag med langt mellem fiskene. Vi blev enige om at bevæge os langs kysten i håbet om at komme nærmere vand med lidt gang i. 
På vores vej mødte vi flere opgivende fiskere, som siden morgenstunden intet havde mærket. Da vi var kommet et par kilometer op ad kysten, fik min kammerat en fisk lige over målet ved 16 tiden, og ingen af os andre havde set eller mærket noget.
Vi fiskede videre uden held, og blev så enige om at gå all in i det område hvor han havde fået den fisk.

Tusmørket havde så småt gjort sin entre, og efter 15 min fiskeri, bukkede min stang sammen og det viste sig at være en fin blank fisk på 60 cm og 2,5 kg, der efter en tung men stille fight kom på land. Den huggede hårdt på min Kutling wobler.
Inden for de næste 30 min fik den ene af min kammerater først en farvet han fisk på 54 cm og 10 min senere en blank fisk på 64 cm og 2,9 kg. Samtidig fik min anden kammerat 4 mere fisk i størrelsen 40-45 cm, hvor flere af dem var fisk i rigtig god stand. Så alt i alt endte turen langt over forventning.


60 cm fordelt på 2,5 kg

Mvh 
J.N.Mortensen

- - -

Tak for rapporten, Jesper, og tillykke med fangsten. 

lørdag den 25. oktober 2014

Gråt i gråt


Dagens tur blev henlagt til en plads, som vi ikke har frekventeret siden det tidlige forår, men vind og strøm taget i betragtning, så var denne plads det mest oplagte valg.

Forholdende så da også gode ud, med meget uklart vand og nogle store dønninger, men vandstanden var noget lav - men pyt, man kan ikke få det hele. Vejret var bare gråt, og der hang både dis og lidt finregn i luften.

Jan lagde til min store overraskelse ud med, at spænde en forsølvet Snurrebasse for buen, for lige netop den gennemløber er Jan aldrig blevet rigtig gode venner med, og fred være med det, for vi har alle vore favoritter, og hvis vi gik med det samme endegrej, så ville det hurtigt blive for kedeligt.

Der skulle da heller ikke gå mange minutter før Jan stod med fast fisk - en blankfisk på lidt over målet havde ladet sig lokke af Jans Snurrebasse. Hvem ved, måske bliver de venner en dag, Snurrebassen og Jan.

Pludselig spottede Jan en stor gråsæl et par hundrede meter ude, og det bandede vi en del over, for en sæls tilstedeværelse gør altså noget ved fiskeriet, og det er ikke noget positivt. Det var en stor satan, med et kæmpe hoved, og hannerne bliver da også op til 2,3 meter lange og kan veje lige omkring 300 kilo.

Så var det tid at skifte plads, og på vores tur gennem et skovstykke var vi i overhængende fare for at få gennemhullet vores waders, og forskellige andre ting, idet vi pludselig stod overfor en hel kæde af jægere med skudklare jagtgeværer, der blot ventede på at klapperne, som åbenbart befandt sig et stykke bag os, fik jaget nogle fasaner op til dem. Gudskelov hjalp vores noget flæskede kropsbygning til, at vi ikke blev forvekslet med et par fasaner.

På dagens sidste plads var vandet også ganske uklart på visse steder, mens det andre steder var klaret næsten op, kort sagt, det lignede en million, men fiskene var der ikke. Igen skulle det vise sig, at en stor gråsæl afpatruljerede kysten ca. 200 meter ude, hvor den jævnligt stak sit kæmpe store hoved op.

Jeg kan ikke huske, at vi nogensinde har haft så mange sæler langs kysterne på Stevns, og jeg håber da, at det vil lykkes for de fleste opgangsfisk at komme i sikkerhed i åerne, inden de bliver sælføde.

Alt i alt en begivenhedsrig tur, uden de helt store fangster.


torsdag den 23. oktober 2014

Se dig for - og kend forskel


I disse tider, hvor kopiering af allerede eksisterende designs nærmest er blevet en folkesport for nogen, mens det for andre er big business, kan det for den almindelige forbruger ofte være svært at se forskel på et originalt produkt, og så en kopi.

Kopierne kan sjældent stå for et nærmere eftersyn, selv om de på afstand kan være ganske vellignende. Ofte består forskellen i de anvendte materialer, som ikke lever op til for eksempel kvalitet eller sågar lovkrav ( f.eks. blyforbud). Ofte er der også en markant forskel i overfladebehandling eller lakering, som på de billige kopier er udført så ringe, at lak og maling skaller af ved almindelig brug.

Som producent af et originalprodukt er kopiering en evig kilde til frustrationer, og selv om mange tror, at det er på grund af den tabte indtjening, så er den største og mest trættene frustration dog ærgelsen og skuffelsen over, at nogen har så ringe en moral, at de er villige til at plagiere andres ideer, og derefter tjene penge på dem.

Men det er ikke kun rettighedshaver, som er den store taber i dette spil, det er sandelig også kunden, som mere eller mindre uforvarende køber et kopiprodukt. Ja, for de som konsekvent køber kopier, blot for at spare penge, de er svære at tale til fornuft, så dem kan vi nok ikke nå.

I et forsøg på at tage kampen op med den omfattende kopiering gør vi nu fælles front mod de, som ikke ønsker at respektere grundlæggende love og regler om rettigheder m.v., og vi synes det er synd, at nogle af vores kunder bliver snydt, når de uforvarende kommer til at købe en piratkopi af et produkt, som efterfølgende ikke lever op til deres forventninger.

Derfor opfordrer vi vore kunder til, at sende os et billede, eller måske et link til en salgsannonce, hvis man er i tvivl om, hvorvidt der er tale om et originalprodukt eller et kopiprodukt.

Vi ønsker simpelthen at skabe et øget fokus på disse kopiprodukter, og hvis man på sin vej falder over sælgere af kopiprodukter, så hører vi gerne om det. Der skal naturligvis være tale om konkret viden, og ikke bare rygter, som ikke kan efterprøves.

Som tak for hjælpen giver vi gerne et lille udvalg af de originale produkter, så man se og mærke forskellen.

Bevar originalerne - og drop kopierne!


Ole Gregersen                                    Henry Hansen                              Ole Rådhede
  OG Paint                                              H-Pirken                                        OLR

mandag den 20. oktober 2014

Tidlig morgenfisk


Allan Nielsen har været så venlig at dele denne fangstrapport fra weekenden:

Hej Ole

Min faste fiskemakker Kristian og jeg besluttede lørdag aften over en fælles middag med familierne at tage et smut til Stevns søndag morgen for at give den et par timers fiskeri.

Vi ankom til pladsen ved 6 tiden og startede med en kop kaffe, i håb om at vinden ville aftage en smule, og skumringen lå jo lige om hjørnet..

Vi havde fisket en halv times tid før jeg havde den første fisk, og det var en god fisk. Desværre varede det kort og efter den havde sluppet blinket lavede jeg adskillige spinstop i håb om at den ville fortsætte jagten på min Hugorm, men det skete desværre aldrig.

Efter en times fiskeri, fik jeg denne hanfisk på 60 cm. på land efter en forholdsvis kort fight. Jeg kunne fornemme den ikke var godt kroget, og den når da også kun lige at komme med op på land før den afkroger sig selv.
Heldigvis kunne vi lige nå et hurtigt foto inden den kom tilbage til sit rette element.

Vi stoppede fiskeriet kort efter da vi begge havde en del gøremål denne søndag, men vi havde nu et par gode timer på denne regnvåde søndag morgen.

Allan

- - -

Tak for beretningen, Allan, I nåede lige at få lidt ud af fiskeriet inden regnen satte ind for alvor.

søndag den 19. oktober 2014

Cafe Latte fisk


DMI havde stillet en jævn sydlig vind i udsigt for Stevns og omegn, men som så mange gange før, så skiftede vejrguderne mening i sidste øjeblik, og i stedet for en jævn vind blev den nærmere frisk, og så drejede den tilmed om i sydøst for en kort stund.

De der kender Stevns ved, at det hurtigt kan blive besværligt at fiske i den vind, men jeg tager ofte ud når vinden er lige på grænsen, for jeg KAN simpelthen ikke fiske i fralandsvind og spritklart vand - det suger motivationen ud af mig.


Sådan så der ud lidt før middag, og vandet var endnu ikke blevet farvet i nævneværdig grad. Disse forhold er lige mig, men bølgerne kan godt hæmme fiskeriet hvis de bliver for voldsomme, og det var tilfældet i går.
Jeg måtte derfor rykke længere nordpå.

Her var vandet imidlertid godt uklart, ja, der var mildt sagt 0-sigt for vandet var lysebrunt, og mange har det med uklart vand, som jeg har det med spritklart vand, de mister motivationen. Jeg havde da også pladsen helt for mig selv - ikke dårligt.

Jeg gav det en chance, og allerede i 3. kast skubbede en fisk forsigtigt til wobleren. Dette gentog sig flere gange, og det er jo kendetegnende for årstiden, man kommer i kontakt med mange fisk, men at kroge dem kan godt være sin sag.

Efter flere kontakter spottede jeg en fisk, der lige var oppe at vende i overfladen, og efter 2 kast huggede den - en fin fisk med et let gyldent skær, som lod sig lokke af min OLR Tobis Slim i farven "Greenhouse Purple".

lørdag den 18. oktober 2014

Blankfisk i uklart vand


Thomas Rud Friis var på kysten forleden, og efter et par timers fiskeri uden fisk besluttede han sig for at søge mod bilen og gemme krudtet til en anden dag.

Mens han således fiskede sig tilbage til udgangspunktet, og med tankerne et helt andet sted, huggede en fisk pludselig, og så var fighten i gang.
Efter en god lille fight med lidt indlagt luftakrobatik, kunne Thomas lande en flot blankfisk på 2,3 kilo fordelt på 56 cm. En fisk i den helt rigtige kondition havde reddet dagen.

Fisken faldt for et umalet S-blink.

Thomas konstaterer afslutningsvis, at det var hans 5. fisk over målet på 3 ture, så fiskene er derude.

- - -

Tak for beretningen, Thomas og tillykke med den flotte fisk!

fredag den 17. oktober 2014

Etablering af gydebanker


Et par medlemmer af Køge Sportsfiskerforenings vandplejeudvalg var en dag i sidste vinter ude at gå langs med Freerslev å. (Den øverste del af hovedløbet i Tryggevælde å).  Foran dem lå ca. 800 meter jomfrueligt gyde og opvækst vand for havørreder. Alle betingelser var i orden, der manglede blot gydegrus og sten, samt vandplanter og Elletræer.
Lodsejerne blev kontaktet, og tilladelse til udfærdigelse af projekt blev givet.
Ved en prøve elbefiskning den 20. september, viste resultatet at der i forvejen var en lille bestand af halvårs fisk, samt en enkelt bækørred. Altså, forudsætningerne var i orden for en selvreproducerende havørredbestand på strækningen. Der manglede lige det sidste.

Projektet blev vedtaget og finansieret af Faxe kommune.
Den 8. oktober begyndte Hedeselskabet etableringen af 8 gydebanker, plus udlægning af mange bund og større sten.
Køge Sportsfiskerforening vil gerne rette en stor tak til Lodsejerne, Faxe Kommune og Hede selskabet for et forbilledligt samarbejde.  

Venlig hilsen

Køge Sportsfiskerforenings vandplejeudvalg 


tirsdag den 14. oktober 2014

Med Snurrebassen på solskinsøen


Per Rye, der normalt fisker på Stevns, har været en tur på fødeøen, Bornholm, hvorfra han har sendt denne lille beretning:

Med store forventninger drog undertegnede, og min fiskekammerat Dennis ( vi fisker begge meget på Stevns) til min føde ø for at prøve lykken! Vi havde fået husly i mit barndomshjem, der ligger tæt på en af Danmarks bedste fiskepladser! Helt ekstraordinært var min mor ikke hjemme (hvilket giver lidt spillerum) og med tasken fuld af Prince og en enkel til halsen startede vi fisketururen! 
Knapt var snurrebassen, i forsølvet udgave, i vandet før de første hug faldt! To dage med flere fisk, både over og under målet, og nogle kolde øl på den lokale, gav samlet set nogle fantastiske dage! 
Og en enkel havørred blev da også anrettet som du kan se på billedet.


Kysten på Bornholm er hård men givtig, og en enkel lille kystlaks blev det iøvrigt også til.



Et godt råd hvis man vil prøve kræfter med klippeøen!! Vadestok!

Hilsen Per Rye

---

Tak for beretningen, Per, det har helt sikkert været en god tur.

søndag den 5. oktober 2014

2. smoltudsætning 2014


I går lørdag, mødtes 6 frivillige fra Køge Sportsfiskerforening i Køge om formiddagen, og denne gang var jeg én af dem. Dagens opgave var udsætning af ½ års fisk på flere forskellige "stationer", eller små bække og vandløb med forbindelse til Køge Å, Vedskølle Å og Tryggevælde Å.

På første station mødtes vi med chaufføren på fiskebilen fra Hvilested Dambrug ved Kolding, og så var vi ellers i gang.


Udsætningerne foregår ved hjælp af tilvirkede kar, lavet af overskårne 50 liters dunke, forsynet med et nylonreb som hank, hvorved man får den rette kapacitet i forhold til hvis man brugte en konventionel spand. Karrene fyldes med vand og fisk i nøje afmålte mængder, og herefter er det bare at spænde overarmen, rette ryggen og så ud i vandløbet og fordelene fiskene godt efterhånden som man bevæger sig op- eller nedstrøms.
Udsætningsstederne er nøje udvalgt af DTU Aqua.

6,5 timer, og små 100 km i bil senere, var 14.000 stk ½ års fisk fordelt ud på 18 forskellige stationer, og jeg havde fået set en masse smuk natur, som jeg ikke anede eksisterede, simpelthen fordi jeg ikke kommer der, bare en gang imellem.
Jeg var også lidt træt i armene, for det bliver til nogle ture med disse tunge kar i løbet af sådan en dag. Men sjovt og meget inspirerende var det.


Ved denne udsætning havde den optimale bemanding været 8 mand, men der kunne kun skaffes 6 mand, og det er altså lige i underkanten.
Det er frivilligt arbejde, og nogle gange er der bare ikke så mange der kan, men jeg vil personligt opfordre interesserede til, at melde sig ind i en forening under DSF, og give en hånd med når tiden og overskuddet er til det.
Det er en stor oplevelse, både at være med, men også at møde de, som virkelig brænder for dette arbejde. Uden den store arbejdsindsats, der lægges langs vore vandløb, så har vi ikke det fiskeri vi har i dag.